Чи будуть відтерміновано дати отримання спадщини в зв'язку з введенням карантину?
опубліковано 30 березня 2020 року о 16:36

Дніпровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує.

Чи будуть відтерміновано дати отримання спадщини в зв'язку з введенням карантину? Спадщину слід одержувати в іншій області.

На щастя, життя не зупиняється, як і процеси, які існували до початку епідемії короновірусної інфекції. Нові обставини, у яких доводиться жити, передбачають і дещо інший формат отримання здавалось би звичайного переліку послуг із чітко визначеною процедурою їх отримання.

І питання прийняття спадщини — не виключення.

Як працюють державні та приватні нотаріуси на час карантину? Чи буде відтерміновано дату отримання спадщини у зв’язку із введенням карантину в Україні? Яким чином оформити спадщину під час карантину — відповіді на ці та інші актуальні питання, які стосуються прийняття спадщини в умовах карантину, у коментарі заступниці начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасії Юхименко.


Яким чином організована робота нотаріусів на час карантину?

На сьогодні обмеження щодо вчинення нотаріальних дій на час карантину немає, однак, Міністерством юстиції України рекомендовано державним та приватним нотаріусам наступне:

- здійснювати прийом громадян виключно для вчинення невідкладних

нотаріальних дій за попереднім записом в телефонному режимі;

- не допускати скупчення людей у державних нотаріальних конторах;

- для прийому громадян запровадити чергування у державних нотаріальних конторах;

- надання консультацій та роз’яснень з питань вчинення нотаріальних дій має відбуватись дистанційно за допомогою засобів телефонного зв’язку або шляхом електронного листування.

З іншими рекомендаціями щодо роботи державних та приватних нотаріусів можна ознайомитись за посиланням - https://bit.ly/3bnC9nb

Отже, прямої заборони щодо вчинення нотаріальних дій, в тому числі, і щодо оформлення спадщини немає.

Чи буде відтерміновано дату отримання спадщини у зв’язку із введенням карантину?

Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” визначено, що з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення.

Однак, ця норма не стосується вчинення нотаріальних дій, в тому числі, і тих, що пов’язані з можливим пропуском передбачених законодавством строків (наприклад, оформлення спадщини).

Прийняття спадщини: все, що потрібно знати або все те, про що потрібно вкотре нагадати перед тим, як окреслити покроковий алгоритм дій спадкоємцям, які прийматимуть спадщину в період карантину, бажано вкотре нагадати основне, що потрібно знати при прийнятті спадщини.

Що успадковується, а що — ні?

Успадкувати можна усі права та обов’язки, що належали померлій особі на момент відкриття спадщини (тобто на момент смерті особи або на момент оголошення особи померлою) і не припинилися внаслідок її смерті.

Не підлягають спадкуванню права та обов’язки, що нерозривно пов’язані з особою, зокрема:

1) особисті немайнові права;

2) право на участь у товариствах та право членства в об’єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами;

3) право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я;

4) права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом;

5) права та обов’язки особи як кредитора або боржника, якщо вони нерозривно зв’язані із особою боржника чи кредитора.

Важливо. Успадковуються ті суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомог у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя.


Коли здійснюється спадкування за заповітом, а коли за законом?

Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини спадкування здійснюється за законом.

Хто може бути спадкоємцем?

- спадкоємці за заповітом — юридичні особи та фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини;

- спадкоємці за законом — лише фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Хто входить до кола спадкоємців за заповітом?

Всі, хто визначені у заповіті.

Хто входить до кола спадкоємців за законом?

Спадкоємці за законом отримують право на спадщину почергово.

- у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки;

- у другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері;

- у третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця;

- у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини;

- у п’яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа. Також у п’яту чергу право на спадкування за законом одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім’ї.

Важливо. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.


Хто не має права на спадкування?

- особи, які умисно позбавили життя спадкодавця чи будь-кого з можливих спадкоємців або вчинили замах на їхнє життя;

- особи, які умисно перешкоджали спадкодавцеві скласти заповіт, внести до нього зміни або скасувати заповіт і цим сприяли виникненню права на спадкування у них самих чи в інших осіб або сприяли збільшенню їхньої частки у спадщині;

- при спадкуванні за законом батьки після дитини, щодо якої вони були позбавлені батьківських прав і їхні права не були поновлені на час відкриття спадщини;

- при спадкуванні за законом батьки (усиновлювачі) та повнолітні діти (усиновлені), а також інші особи, які ухилялися від виконання обов’язку щодо утримання спадкодавця, якщо ця обставина встановлена судом;

- при спадкуванні за законом одна після одної особи, шлюб між якими є недійсним або визнаний таким за рішенням суду.


Що означає спадкування за правом представлення?

Онуки (правнуки), прабаба, прадід, племінники спадкодавця, двоюрідні брати та сестри спадкодавця не включаються до складу жодної з черг спадкоємців за законом. Однак, вони є спадкоємцями за законом, якщо на момент відкриття спадщини помер той родич, який був би спадкоємцем, та спадкують ту частку, яка належала б їх відповідному родичу, якби він був живий. Наприклад, якщо син (дочка) померли раніше спадкодавця, то онук (онучка), як спадкоємці п’ятої черги, набувають за допомогою права представлення право на спадкування за законом в першу чергу замість свого батька (матері) — це і є спадкуванням за правом представлення.


Як отримати спадщину під час карантину: покроковий алгоритм дій?

Крок 1. Подати заяву про прийняття спадщини протягом 6 місяців з моменту її відкриття (тобто з моменту смерті особи або на момент оголошення особи померлою).

В умовах карантину варто звернути увагу на наступне:

- заява про прийняття спадщини спадкоємцем подається особисто нотаріусу за місцем відкриття спадщини;

- заява про прийняття спадщини надсилається нотаріусу поштою, підпис спадкоємця на якій засвідчено нотаріусом.

Тобто, якщо місце відкриття спадщини — це Чернігівська область, а фактично Ви мешкаєте у Дніпропетровській області, під час карантину Ви маєте право засвідчити заяву про прийняття спадщини у будь-якого нотаріуса за своїм місцем мешкання, а вже посвідчену заяву надіслати до нотаріуса за місцем відкриття спадщини у Чернігівській області.

Важливо. У випадку, коли спадкоємець подає заяву особисто, днем прийняття спадщини буде день подання такої заяви нотаріусу. До заяви про прийняття спадщини, яка надсилається поштою застосовуються правила ч. 2 ст. 255 Цивільного кодексу України: заява, здана до установи зв’язку до закінчення останнього дня строку, вважається такою, що здана своєчасно, хоча нотаріусу вона надійшла після спливу строку.

Кому не потрібно протягом 6 місяців з моменту відкриття спадщини подавати заяву про прийняття спадщини?

- спадкоємцю, який постійно проживав разом із померлою особою на час відкриття спадщини, і який буде вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом 6 місяців він не заявив про відмову від неї;

- малолітнім, неповнолітнім, недієздатним особам, а також особам, цивільна дієздатність якої обмежена.

Крок 2. Отримати свідоцтво про право на спадщину після спливу 6 місяців з дня відкриття спадщини:

- свідоцтво про право на спадщину видається за заявою спадкоємців, які прийняли спадщину, кожному з них окремо із визначенням прізвища, імені, по батькові та часток у спадщини інших спадкоємців.

- строк для звернення спадкоємця за отриманням свідоцтва про право на спадщину законодавством не обмежено.

Важливо. При видачі свідоцтва про право на спадщину за законом або за заповітом нотаріус перевіряє факт смерті спадкодавця, час і місце відкриття спадщини, наявність підстав для закликання до спадкоємства (за законом або за заповітом) та склад спадкового майна. На підтвердження цих обставин від спадкоємців обов’язково вимагаються відповідні документи, наприклад, свідоцтво про смерть, свідоцтво про народження,

свідоцтво про шлюб, рішення суду про встановлення факту родинних відносин, правостановлюючі документи на спадкове майно тощо. При спадкуванні за заповітом перевіряється наявність заповіту. При видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом оригінал заповіту, поданий спадкоємцем, залишається у справах нотаріуса.


Що робити у випадку, якщо строк для прийняття спадщини пропущений?

Спадкоємець, який з поважних причин пропустив строк для прийняття спадщини, може звернутися до суду з позовом про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, однак, чи буде введення карантину поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини — питання риторичне з огляду на те, що наразі як державні, так і приватні нотаріуси продовжують працювати із введенням деяких обмежень у своїй роботі, серед яких поки що немає прямого обмеження у вчиненні нотаріальних дій.

Куди звернутись під час карантину, аби отримати детальну правову консультацію?

- зателефонуйте та отримайте консультацію за телефоном + 38 (098) 044 2995

- поставте свої запитання у месенджері + 38 (066) 224 6031 (Viber та Telegram)

- напишіть на електронну адресу Центру - local.dnipro@legalaid.dp.ua

З повагою, Дніпровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

тел.: + 38 (098) 044 29 95

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux